Kasvojen rasvansiirto

Ikääntyessä rasvaa katoaa mm. silmien ja suun ympäriltä, ohimoilta, poskien yläosista, leukakulmista, huulista ja korvannipukoista. Pehmytkudosta voi toki kadota myös sairauden, tapaturman tai leikkauksen myötä. Perimän myötä voi olla jo nuorena esimerkiksi litteät poskipäät, syvät ja tummat silmänaluset tai pieni leuka. Täyteaineilla (hyaluronihappo) näitä usein hoidetaan, mutta täytettä joudutaan lisäämään vuosittain. Nuorilla se johtaa loppuiän täyteainekierteeseen, ja ikääntyvillä tarvittava määrä voi olla niin suuri, että määrässä tingitään. Ristiriita täytetyn ja muiden alueiden välillä voi näkyä täytettyjen alueiden korostuessa liikaa. Ohuessa ja veltossa kudoksessa täytteet näkyvät helposti läpi. Alaluomien alueella täyteaineet saattavat turpoilla. Täyteaineissa on suuria laatueroja, ja ohuella alueella, kuten alaluomissa ja kyynelurassa tulee käyttää korkealaatuisia ja juuri sille alueelle tarkoitettuja tuotteita.

Täytteitä luonnollisempi ja pehmeämpi vaihtoehto on siirtää ikääntyneille alueille omaa rasvaa. Rasvaa voidaan kerätä isompikin määrä ja siirtää laajasti, mm. otsaan, kulmakarvojen ja kulmaluiden seutuun, silmäkulmiin, ohimoille, silmien alle, poskipäähän, kauttaaltaan poskiin, korvien eteen, korvannipukoihin, nenänpieliin, suupieliin, leukaan, huuliin. Neulalla rasvaa voidaan siirtää pinnallisesti ryppyihin kuten otsaan, poskien juonteisiin, huultenympärysryppyihin. Samassa yhteydessä rasvaa voidaan siirtää myös kämmenselkiin ja muuallekin vartalon etupuolelle.


Oheisella videollani kerron rasvansiirrosta kasvoihin WAL-tekniikalla


Mitä rasvasiirteelle tapahtuu kasvoissa siirron jälkeen? 

Elävät, siirretyt solut ovat hätää kärsimässä ilman verisuonitusta ja happea, ja lähettävät ympäristöön hätäsignaalia, johon kasvojen verisuonet reagoivat kasvattamalla hentoja uudisverisuonihaaroja kohti siirrettyjä solurykelmiä. Suonet kasvavat 5 vrk:ssa, ja solut, jotka eivät ole ehtineet siihen mennessä saada verisuonitusta, kuolevat, ja elimistö siivoaa kuolleet solut hiljalleen kuukausien myötä pois. Siirretty rasva pärjää hengissä siis vain noin 5 vrk ilman omaa verisuonitusta. Toistuva liike häiritsee pienten, hentojen suonten kasvua. Siksi vähemmän liikkuvalla alueella (esim. poskipäät) rasva tarttuu paremmin kuin suun seudussa, suuhan liikkuu koko ajan. Siirrettä häiritsee myös paine (esim. kyljellään nukkuminen): litistyminen painaa verisuonet lyttyyn, jolloin suonten kasvua ja haarautumista ei pääse tapahtumaan. Painetta tulee välttää kuukauden ajan, jotta verisuonitus ehtii kasvaa ja vahvistua. Painetta voi tulla myös sisältäpäin: jos rasvaa on siirretty niin paljon, että kudos kovettuu tiukaksi, veri ei mahdu kiertämään ja rasvaa kuolee paljon. On myös helppo ymmärtää, että hennon kudoksen hento verisuonitus ei pysty huolehtimaan liian paksusta rasvakerroksesta. Siksi ohueeseen kudokseen ei kannata siirtää liikaa kerralla. Lämpö laajentaa ja kylmä supistaa pintaverisuonia, joten lämpimänä pitäminen on tärkeää toimenpiteen jälkeen. Kudokseen asettuneet rasvasolut käyttäytyvät kasvoissa samalla tavalla kuin ne käyttäytyivät ottokohdassa. Voimakkaat painonvaihtelut voivat muuttaa paljonkin siirteen volyymiä. Rasvasolut reagoivat lihomiseen paisumalla ja laihtumiseen kutistumalla. Jos aikoo laihduttaa, se pitäisi hoitaa ennen siirtoa. Voimakas lihominen puolestaan voi turvottaa kasvot pöhöttyneiksi. Näistä syistä rasvaa ei mielellään kerätä siitä vatsamakkarasta, joka ensimmäisenä paisuu tai kutistuu, vaan esim. reisien ulkosyrjiltä tai polvien sisäsyrjiltä. Laihalta rasvaa otetaan sieltä, mistä saadaan. Pulleassa vatsassa 100 ml rasvaimu ei näy missään, mutta jos saman verran poistaa polvien sisäsyrjiltä, muutos voi olla huomattava.

Parhaiten rasvansiirto toimii siis yläkasvoissa (silmienympärykset, posket, ohimot, kulmat), joissa liike on vähäisempää kuin suun seudussa. Yläkasvoissa liikettä voidaan lisäksi hyvin rajoittaa botuliinihoidolla, toisin kuin suun alueella. Jos pääongelmana on ohuet huulet tai huulten pystyrypyt tai nenän/suupielten juonteet, ongelma voidaan hyvin hoitaa pelkästään hyaluronihappotäyteaineilla. Jos päädytään rasvansiirtoon, näille alueille kannattaa siirtää samalla, koska osa siirteestä tarttuu kuitenkin.

Mitä ohuemmat kudokset kasvoissa on, sitä vähemmän sinne voi yhdellä kertaa siirtää rasvaa. Kaksi siirtokertaa voi olla tarpeen toivotun tuloksen saamiseksi. Siirtojen välillä on oltava vähintään 3 kk aikaa. Tietysti rasvaa siirretään kerralla niin paljon ja niin laajalti kuin on tarpeen ja mahdollista, jopa yli 100 ml. Syvien poimujen ja laskosten häivyttäminen esim. suupielistä ei ole mahdollista, mutta rasva pehmentää ja loiventaa niitä. Runsaan löysän ihon poistamiseen tarvitaan veistä, mutta vähäinen löysyys voi vetäytyä pelkällä rasvasiirrolla. Suuria ja löysiä hamsteripusseja ei pelkällä rasvansiirrolla saa hoidettua, mutta silmänaluspussit voidaan maastouttaa rasvansiirrolla ilman leikkausta ja arpia, kunhan ihoylimäärää ei ole ylenpalttisesti. Pienten alaluomipussien häivyttämiseen rasvansiirto on lempeä ja tehokas menetelmä, eikä veistä yleensä tarvita. Rasvansiirron ideana on pehmytkudoksen ja täyteläisyyden palauttaminen ohentuneille, painuneille ja rypistyville alueille, mikä yleensä loiventaa ryppyjä ja juonteita. Kasvojen täyteläistyminen saa kasvot näyttämään nuoremmilta, levänneiltä ja virkeämmiltä. Laihat, kapeat kasvot hyötyvät rasvansiirrosta erityisesti. Väsynyt ja uupunut, harmahtava yleisilme virkistyy. Elävät solut lisäävät ihon kimmoisuutta ja verenkiertoa, ja ihon laadun ja värin parantuminen on tavallista. Jos potilaan ongelmana on alakasvojen (ja leuanalusen / kaulan) löysyys ja hamsteripussit, rasvansiirto ei siihen auta. Perinteinen kasvojenkohotus tuo silloin paremman tuloksen.

Kasvot turpoavat voimakkaasti, ja pahin turvotus kestää viikon-kaksi. Runsaat mustelmat pidentävät turvotusaikaa, joten niiden ennaltaehkäisy on viisasta. Töihin ja ihmisten ilmoille saa mennä heti kun kehtaa. Turvotusta voi selittää vaikka antibiootti- tai ihovoideallergialla ;) Hyvin laihat ja lommoiset kasvot voivat turvotuksen aikana olla niin hyvän näköiset, että turvotuksen laskeminen johtaa pettymykseen. Lopputulosta ei pidä verrata turvotusvaiheeseen, vaan toimenpidettä edeltävään tilaan.

Yhdellä keski-iässä tehdyllä siirrolla ei ole pelkoa siitä, että huulista tulisi luonnottoman turpeat, päinvastoin. Kasvoihin siirretyt ja henkiinjääneet rasvasolut ovat sitkeitä, mutta kasvojen alkuperäinen rasvakudos ohenee iän myötä. Vuosien myötä päivitys voi olla tarpeen.

Rasvansiirrolla voidaan siirtää kasvojenkohotusta tuonnemmaksi tai täydentää kasvojenkohotusta leikkauksen yhteydessä. Uutta kasvojenkohotusta ei ehkä tarvitsekaan myöhemmin tehdä, vaan kasvot voi "päivittää" rasvansiirrolla. Ikääntyminen jatkuu rasvansiirrosta huolimatta, mutta muutoksia voidaan pehmentää ja loiventaa luonnollisesti. Suosittelen, että samassa istunnossa käsitellään kasvot laajasti, jolloin mittasuhteet säilyvät ja tulos on luonnollinen, eikä täytetty alue pistä silmään. Kuin olisit ollut hyvällä lomalla tai hieman lihonut, kerrankin oikeasta paikasta.

Rasvansiirtotekniikoita on erilaisia. Karkeasti Suomessa käytössä olevat voidaan jakaa kahteen, eli ns. Colemanin tekniikkaan ja vesisuihkuavusteiseen (WAL). Koen turvallisemmaksi käyttää ohuempaa WAL- siirrettä, ja siirtäessäni käytän injektoria, joka estää rasvan hulahtamisen ja lammikoitumisen. Tekniikka on kalliimpi kuin Colemanin yksinkertaisempi metodi, koska laitteet ja kertakäyttöiset letkustot maksavat. 

Tehdäänkö paikallispuudutuksessa vai nukutuksessa?

Laaja kasvotoimenpide tehdään aina nukutuksessa, vain pienet toimenpiteet esim. alaluomien ja poskipäiden sekä huulten seutuun voi tehdä paikallispuudutuksessa. Puuduteaineet ovat rasvasoluille myrkyllisiä, ja runsas puuduttelu voi vaikuttaa lopputulokseen heikentävästi. Puudutuskohdassa rasvakato voi olla suurempi. Laajassa tai hyvin tarkassa siirrossa runsaat puudutepiikit myös turvottavat, ja se häiritsee siirron tarkkaa suorittamista.

Hinta määräytyy toimenpiteen laajuuden ja keston mukaan. Paikallispuudutuksessa tehty pieni siirto WAL-tekniikalla (esim. silmänaluset ja poskipäät) maksaa alkaen 3060 €, nukutuksessa tehty toimenpide maksaa alkaen 3860 €, laaja siirto alkaen 5400 €. Jos toimenpide on kosmeettinen, hintaan lisätään alv 24 %.

RASVANSIIRRON LOPPUTULOS

Lopputulos on arvioitavissa aikaisintaan 4 kk toimenpiteestä. Alkuvaiheen voimakas turvotus tekee muutoksen arvioimisen vaikeaksi, kun silmä tottuu muodonmuutokseen. Hyvin laihat ja lommoiset kasvot voivat turvotuksen aikana olla niin hyvän näköiset, että turvotuksen laskeminen johtaa pettymykseen. Voi tuntua siltä, kuin koko siirre sulaisi pois. Näin ei ole, vaan hyvin tehdystä ja hoidetusta rasvasiirteestä jää aina tietty osa jäljelle. Lopputulosta ei pidä verrata turvotusvaiheeseen, vaan toimenpidettä edeltävään tilaan. Loppukontrollissa otetaan samanlaiset kuvat kuin ennen toimenpidettä, ja niiden vertaaminen isolla näytöllä on hyvin mielenkiintoista, kun lähtötilanne on jo unohtunut. Täydennyssiirron ohuimmille alueille voi tehdä aikaisintaan 3 kk kuluttua.