Kuinka kasvojen rasvansiirto tehdään?

Rasvansiirtotekniikoita on erilaisia. Karkeasti Suomessa käytössä olevat voidaan jakaa kahteen, eli ns. Colemanin tekniikkaan ja vesisuihkuavusteiseen (WAL). Colemanin tekniikassa rasva kerätään yleensä käsin ruiskua ja imukanyyliä käyttäen. Imuvoima vaihtelee, ja vähänkään liian suuri alipaine tappaa rasvasoluja. Rasva on veristä ja edellyttää ainakin huuhtelua ja mahdollisesti sentrifugoimista, mikä on rasvasoluille jokseenkin traumaattista. Lingottu rasva on tiivistä tavaraa, jonka injisoiminen kudokseen käsipelillä ohuen kanyylin kautta vaatii tarkkuutta. Paksu siirre tukkii ohuen kanyylin herkästi, ja kun mäntää painaa voimakkaammin, saattaa ruiskusta plumpsahtaa isompi määrä kerralla. Takaisin sitä ei enää ruiskuun saa, ja alueelle jää paakku. Erityisen tarkkana joutuu olemaan alaluomien alueella, missä iho on paperinohutta ja pienikin pahkura näkyy. Vaikka injisoiminen sujuisi hyvin, paksu rasva voi silti jäädä ohuella alueella laattamaiseksi ja luonnottoman näköiseksi. Paksu siirre voi olla paikallaan kokeneissa käsissä esim. nenän ja huulien muotoilussa tai poskien paksumpien alueiden syvätäytössä.

Koen turvallisemmaksi käyttää ohuempaa WAL- siirrettä, ja siirtäessäni käytän injektoria, joka estää rasvan hulahtamisen ja lammikoitumisen. Tekniikka on kalliimpi kuin Colemanin yksinkertaisempi metodi, koska laitteet ja kertakäyttöiset letkustot maksavat.

WAL-tekniikassa rasva kerätään koneellisesti siten, että imualipaine on säädetty soluille ystävälliseksi, ja solusiirre huuhtoutuu jo keräysvaiheessa. Siirrettä ei käsitellä eikä lingota, sen annetaan seistä ruiskussa sen aikaa, että enin neste erottuu rasvasta. Siirre on ohutta ja vellimäistä, tasalaatuista, ja elävien solujen osuus on yli 90%. Löysä siirre asettuu ja levittyy ohuessa kudoksessa paremmin kuin paksu siirre. Toki siirteessä on enemmän nestettä, ja ylitäyttö on tarpeen, jotta lopputulos olisi mahdollisimman lähellä potilaan toivomusta. Ohuella siirteellä pystyy "maalaamaan" siirrealueen reunat, jolloin ei jää teräviä rajoja. Huono puoli on turvotus, joka tyypillisesti kestää noin 2 viikkoa, suurissa siirremäärissä kauemminkin. Turvotusta tulee myös jo pelkästään mekaanisesta rassaamisesta. Lopullinen tulos on arvioitavissa aikaisintaan noin 4 kk kuluttua. Ensin kudoksesta häviää nesteylimäärä, ja sitten pikkuhiljaa solut syövät pois sen osan rasvasiirteestä, joka ei selvinnyt siirrosta hengissä. Karkea arvio on, että kasvoissa noin puolet rasvavolyymistä jää (WAL-tekniikka), ja yläkasvoissa paremmin kuin alakasvoissa.

Paikallispuudutuksessa vai nukutuksessa?

Laaja kasvotoimenpide tehdään aina nukutuksessa, vain pienet toimenpiteet esim. alaluomien ja poskipäiden sekä huulten seutuun voi tehdä paikallispuudutuksessa. Puuduteaineet ovat rasvasoluille myrkyllisiä, ja runsas puuduttelu voi vaikuttaa lopputulokseen heikentävästi. Puudutuskohdassa rasvakato voi olla suurempi. Laajassa tai hyvin tarkassa siirrossa runsaat puudutepiikit myös turvottavat, ja se häiritsee siirron tarkkaa suorittamista.

Hinta määräytyy toimenpiteen laajuuden ja keston mukaan. Paikallispuudutuksessa tehty pieni siirto WAL-tekniikalla (esim. silmänaluset ja poskipäät) maksaa alkaen 3060 €, nukutuksessa tehty toimenpide maksaa alkaen 3860 €, laaja siirto alkaen 5400 €. Jos toimenpide on kosmeettinen, hintaan lisätään alv 24 %.

Toimenpiteen kulku

Plastiikkakirurgi suunnittelee, valokuvaa ja piirtää kasvot (ja muut alueet) ennen leikkausta. Leikkaussalissa potilas nukutetaan, pestään steriiliksi ja peitellään toimenpidettä varten. Rasvan ottokohtaan ruiskutetaan tavallisesti 1-2 pienen, noin 4 mm pistoaukon kautta vesisuihkurasvaimutekniikalla nestettä ja rasvaa imetään suunniteltu määrä. Rasvasta poistetaan ylimääräinen neste alipaineimulla, mutta siirteeseen jää noin 15-25% nestettä. Siirrossa käytetään ns. rasvainjektoria sekä 0,7-1 mm tylppäkärkistä kanyyliä. Kasvoihin tehdään neulalla pistoja, joiden kautta siirtokanyyli viedään ihon alle. Siirre ruiskutetaan pieninä pisarajonoina mahdollisimman tasaisesti toivotuille alueille. Siirteen sisältämän nesteen vuoksi tehdään jonkin verran "ylitäyttöä", jotta lopullinen tulos vastaisi mahdollisimman lähelle toivottua. Kasvot turpoavat voimakkaasti jo pelkästä kanyylikäsittelystä, ja siirre turvottaa kasvoja myös. Mustelmia voi tulla sekä ottokohtaan että kasvoihin. Lopuksi rasvan ottokohtien pikku haavat suljetaan hennolla sulavalla langalla ja ne ja kasvojen pistoaukot suojataan ihonvärisellä teipillä ja ottokohtaan laitetaan tukitekstiili.

Toimenpide kestää nukutuksineen siirron laajuudesta riippuen 1 - 2,5 tuntia.

Nukutuksen jälkeen ei saisi kääntyä kyljelleen, jotta rasvasiirrealue ei painu. Pääset liikkeelle ja ylös heti, kun vointisi sallii. Muutamassa tunnissa olet jalkeilla, käyt wc:ssä ja saat suuhunpantavaa, ja kun nämä kaikki sujuvat ja vointisi on hyvä, pääset saattajan kanssa kotiin. On harvinaista, että potilas joutuisi jäämään yöksi klinikkaan. Jo tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että puhumista ja kasvojen liikuttelua ja koskettelua tulisi välttää.

Lue lisää kasvojen rasvansiirtoon valmistautumisesta, jälkihoidosta ja mahdollisista ongelmista.