Diastaasin korjausleikkaus

Diastaasi korjataan ompelemalla lihaskalvon venymä kiinni ylhäältä rintojen alta alas häpyalueelle saakka. Heikkoa kalvoa ei poisteta, vaan se ommellaan pienemmäksi kuin muotolaskos mekkoon. Vahvat ja terveet suorien vatsalihasten lihaskalvoreunat vedetään yhteen useassa kerroksessa, ja heikko osa jää ompeluksen alle lisätueksi. Lihakset saadaan vierekkäin, kuten ne ovat alun perin olleetkin. Lihasta ei ommella, vain faskia kestää ompeleita. Kun potilas on epiduraalipuudutuksessa, voin pyytää häntä nostamaan päätään, jolloin pystyn arvioimaan, onko sulku tarpeeksi tukeva ja napakka. Nukutetulla potilaalla täytyy luottaa näppituntumaan. Ommeltu faskia arpeutuu hiljalleen tukevaksi, ja verkkoa tarvitaan hyvin harvoin. Raskaaksi ei saisi enää tulla, koska alue ei pysty enää venymään. Kaikki heikossa kalvossa mahdollisesti olevat tyräreiät (kuten napatyrä) suljetaan samalla. Yleensä leikkaus tapahtuu ns. bikiniviillosta eli poikittaisesta häpyalueelta lanteille ulottuvasta viillosta, jonka kautta edetään kuin tunnelissa lihaskalvon pintaa pitkin ylävatsalle saakka napa irrottaen. Ihoa vedetään alaspäin ja ylimääräinen iho poistetaan ja bikiniviilto suljetaan. Uusi napa muotoillaan mahdollisimman luonnolliseksi. Näin saadaan vatsalihaskalvojen korjauksen yhteydessä myös vatsan päällä oleva iho sopivan kokoiseksi, kutistuuhan vatsa olennaisesti pienemmäksi.

Lujittuminen kestää ainakin 3 kk, jona aikana kova ponnistelu on vahingollista. Vahvat syvät vatsalihakset suojaavat ompelusta parhaiten, sitä ei voi liikaa korostaa. Ompelusta tuetaan myös ulkoapäin tukitekstiilein ja leveällä tukivyöllä noin 4-6 viikon ajan. Tyräverkkoa tarvitaan hyvin harvoin. Se voi olla perusteltu lihavalla potilaalla, jolla on tyräreikiä diastaasialueella, runsaasti rasvaa vatsaontelossa (eli sisäpuolella) ja heikot vatsalihakset, ja ompelusten repeämisriski on suuri. Mieluummin teen kuitenkin korjauksen ilman verkkoa (eli vierasesinettä) laihduttamisen ja syvien vatsalihasten treenin jälkeen. 6 kk kohdalla sulku on normaalisti niin luja, että se kestää vaikka laskuvarjohypyn, eikä rajoituksia enää ole. Lihavalla, iäkkäällä ja heikossa lihaskunnossa olevalla näin ei kuitenkaan ole.

Diastaasi voidaan harvoin sulkea tähystämällä navan seutuun tehdystä n. 5 cm haavasta. Tällöin ihoylimäärää ei saa olla ja ihon tulee olla kimmoisaa, muutoin se jää lötköttämään navan seutuun, kun diastaasin sulku kutistaa vatsaa. Nämä potilaat ovat nuoria, ja heidän ihonsa on hyväkuntoista.

Diastaasikorjauksessa vatsanpeitteiden muoto muuttuu pömpöstä ja roikkuvasta litteäksi ja napakaksi. Se, että tulos näyttää kauniilta, ei tee tästä leikkauksesta esteettistä kirurgiaa. Normaalin anatomian palauttaminen voidaan tehdä arvet piilottaen ja kauniisti, mutta tavoitteena on ennen kaikkea toimiva, selkää ja vatsaontelon elimiä suojaava lihaksisto, jota tukee ja ohjaa napakka lihaskalvo. Löysä, säkkimäinen epäelastinen lihaskalvo pienennetään vatsalihaksille sopivaksi. Tyypillisesti ristiselkävaivat jäävät leikkauspöydälle. Vartalolihasten voimansiirron ja koordinaation paraneminen parantaa ryhtiä, kaikkea liikkumista ja vartalonhallintaa, ja helpottaa myös mm. lantionpohjan lihasten treenausta. Usein jo pelkästään vatsanpeitteiden korjaus helpottaa ponnistusinkontinenssia.